Policové regále - vhodné nielen do skladu, ale aj do kancelárie

Ak chcete, aby vaši zamestnanci podávali uspokojivé pracovné výkony, je nevyhnutné im vytvoriť v práci dobrú atmosféru. Jedným z jej prvkov je aj poriadok na pracovisku. Dobre organizované skladovanie, či už ide o materiál alebo rôzne zakladače s dokumentmi, jednoznačne urýchľuje tempo práce, keďže vždy viete, kde čo máte hľadať. Na tieto účely je najvhodnejšie použiť policové regály, vďaka ktorým si urobíte v sklade i v kancelárii poriadok.

 

Kovové regály a ich konštrukcia

Čo sa týka konštrukcie, existujú dva základné typy kovových regálov – skrutkovacie a tie so západkami. Pri skrutkovacích drží konštrukcia pokope pomocou pevných oceľových skrutiek a matíc. Sú teda jednoducho rozoberateľné. Regále so zaskakovacím systémom sa pripevňujú zasunutím západiek do drážok (je nutné použiť kladivo). Tento systém je taktiež rozoberateľný, aj keď nie tak jednoducho, ako systém so skrutkami. Police v oboch systémoch sú však polohovateľné.

 

Výber regálu podľa materiálu

To, aký typ regálov je do vášho skladu vhodný, závisí od toho, čo skladujete. V prvom rade, ak skladujete tekutiny, ktoré by mohli police znečistiť, je vhodné zvoliť regál s kovovými policami. Ak sa vám totiž tekutina vyleje, môžete ju z kovovej police jednoducho utrieť. Do drevenej police by mohla vsiaknuť, čo je nielen neestetické ale pri zapáchajúcich tekutinách aj nepríjemné. Navyše, agresívne látky môžu drevo poškodiť. Nezabúdajte však na obmedzenie nosnosti – celokovový regál s 2 mm hrubou policou z pozinkovaného plechu má nosnosť max. 225 kg.

 

Regály s drevenými policami sú na tom, čo sa týka nosnosti, lepšie. Police niektorých modelov sú schopné uniesť zaťaženie až 500 kg. Na ich výrobu sa používajú MDF dosky, ktorých čistenie je však komplikovanejšie. Taktiež drevo vo vlhkých priestoroch môže zvlhnúť a začať plesnivieť, čím po čase stratí svoju pevnosť i nosnosť.

 

Osobitnou kategóriou sú plastové regály. Ich hlavnou výhodou je možnosť použiť ich aj vo veľmi vlhkých priestoroch, nakoľko nepodliehajú skaze tak, ako drevené police. Taktiež ich konštrukcia, na rozdiel od kovových regálov nepodlieha korózii. Sú celoplastové, no nedajte sa zmiasť použitým materiálom – sú síce vyrobené z PVC a polypropylénu, ich konštrukcia je však pevná a ich police udržia až 120 kg záťaž (pri niektorých modeloch až 160 kg). Nevýhodou však je, že police nie sú výškovo nastaviteľné. Ich montáž je, naopak, veľmi jednoduchá a nepotrebujete na ňu žiadne náradie.