Ako skladovať palivové drevo, aby nás v zime dobre hrialo?

Nič nie je v zime lepšie, ako ohriať sa doma pri krbe alebo piecke. Ak sa však chceme takto cez zimu užívať atmosféru praskajúceho dreva v kozube, musíte mať také, ktoré dobre horí. Preto nesmieme podceniť jeho uskladnenie.

Nesprávnym skladovaním sa znižuje kvalita dreva a aj jeho výhrevnosť. Príliš vlhké drevo nepríjemne dymí a nehorí dobre.

Kde je najlepšie skladovať drevo?

Čerstvé drevo obsahuje až 50 percent vody, a preto horí zle. Keďže na odparenie nadbytočnej vody je potrebné veľké množstvo energie, vyhrieva menej. Ideálna vlhkosť palivového dreva je 15 až 20 percent. Práve, preto potrebuje pri uskladnení poriadne preschnúť.

Ideálne je palivové drevo skladovať na slnečnom mieste niekde vonku pod strieškou či plachtou. Ak by ste ho skladovali napríklad vo vlhkej pivnici, vzniklo by riziko tvorby plesní. Zároveň kvôli nedostatočnému vetreniu nemá drevo šancu poriadne preschnúť. Skladovanie na voľno by mu tiež neprospelo, keďže by naňho pôsobil dážď a iné poveternostné podmienky.

Ako skladovať správne drevo?

Aby ste si zabezpečili naozaj hrejivú zimu, skladujte palivové drevo na stojanoch na to určených alebo pod prístreškom. Určite neukladajte polienka priamo na zem. Okrem toho, že bude drevo odtiaľ nasávať vlhkosť, vytvorili by ste tým aj ideálne podmienky pre myši, hady a rôzne chrobáky.

Skvelým tipom je aj uloženie si dennej dávky dreva, pred vhodením do kozuba, na niekoľko dní do poriadne vykúrenej miestnosti. Na to vám perfektne poslúžia elegantné kovové regály na drevo z našej ponuky.

Ktoré drevo najviac zahreje?

Síce dobré skladovanie dreva dokáže dosť ovplyvniť výhrevnosť dreva, dôležitý je aj druh dreva. Predsa len nie je drevo ako drevo. Drevo z ihličnanov a listnatých stromov má rozdielnu dĺžku horenia. Niektoré druhy omnoho viac iskria, zatiaľ, čo iné krásne planú.

Najčastejšie sa na kúrenie používa tvrdé listnaté drevo. Dlho horí a neiskrí. Často sa používa aj brezové drevo, ktoré má dobrú zápalnosť. Avšak najlepšie vás zahreje dubové drevo. Má vysokú výhrevnosť a nízku vlhkosť. Veľmi podobnú kvalitu majú aj jaseň, buk alebo hrab.