Ako si vybrať poštovú schránku?

Poštová schránka je dôležitou súčasťou vybavenia každého domu alebo bytu. Korešpondenciu chráni pred vplyvmi počasia, ale aj predtým, aby sa vaša pošta nedostala do nesprávnych rúk. Zároveň neplní len praktický charakter, ale je aj estetickým doplnkom. Čím sa teda riadiť pri jej výbere?  

Delenie poštových schránok

Mnohí si pod pojmom poštová schránka predstavia len tú „obyčajnú obdĺžnikovú krabičku“ namontovanú na plote. V skutočnosti je však omnoho viac druhov schránok. Úplne základným delením ich možno rozlíšiť na bytové a domové schránky.

Bytové schránky nájdete väčšinou umiestnené pri vstupne do bytového domu alebo v spoločných priestoroch. Domové schránky sú klasické poštové schránky, väčšinou umiestnené v exteriéri. Aj tie však možno rozdeliť na niekoľko druhov – poštové schránky na plot, na zamurovanie a americké poštové schránky.

Poštové schránky na plot sú takou klasikou medzi poštovými schránkami. Jednoducho ich namontujte na akýkoľvek plot, bránu, ale napríklad aj stenu. Schránky na zamurovanie sú určené na zamurovanie do plota alebo stĺpika. Americké poštové schránky majú netradičný dizajn a nie sú zatiaľ v našich končinách až tak rozšírené. Možno ich umiestniť na samostatný stojan alebo aj zabudovať do plota.

mceclip0-169mceclip1-70

Na čo myslieť pri výbere poštovej schránky?

Pri výbere poštovej schránky by ste mali zvážiť niekoľko vecí. Veľmi dôležité je zvoliť vhodný materiál, z ktorého je vyrobená. Väčšina domových schránok býva umiestnená v exteriéri, kde sú vystavené rôznym výkyvom počasia. Práve, preto je vhodné vyberať schránku, ktorá je vyrobená z odolného materiálu. Vhodnou voľbou je nerez, ktorý má dlhú životnosť a navyše vyzerá veľmi elegantne. Dobrou voľbou sú aj kovové schránky vyrobené z pozinkovaného plechu alebo ošetrené práškovou farbou.

Podstatným faktorom pri výbere je aj veľkosť schránky. Dôležité je to najmä z dlhodobého hľadiska bezproblémového prijímania korešpondencie. Príliš malá schránka respektíve príliš malý otvor na schránke môže skomplikovať doručovanie väčších listov. Odporúčaná veľkosť otvoru na listy je minimálne 25x230 mm.