Nechajte vašu zbierku vína vyniknúť. Ako na správne skladovanie vína?

Víno patrí k obľúbeným alkoholickým nápojom. Pochutíte si na ňom ako v lete, tak aj v zime. Zároveň ho viete konzumovať v naozaj rozmanitých kombináciách. Veď takmer ku každému jedlu existuje druh vína, ktoré sa k nemu alebo doň hodí chuťovo najlepšie. Aby však chuť vína ostala lahodná, nemôžeme podceniť jeho skladovanie. Na čo by ste teda mali pri jeho skladovaní myslieť?  

Víno do mrazničky nepatrí

Asi jedným z najdôležitejších aspektov pri skladovaní vína je teplota. Platí tu jednoduché pravidlo, a to že príliš vysoká teplota zrýchľuje proces dozrievania, čo má negatívny vplyv na jeho chuť. Bezproblémovo preto môžete víno skladovať v teplotách medzi 8 až 18 stupňov Celzia. Avšak optimum sa pohybuje niekde medzi 10 až 13 stupňami Celzia. Zároveň by ste mali zabrániť veľkým výkyvom teplôt.

Fľaše môžete uložiť aj na niekoľko mesiacov do chladničky. Pre dlhodobé skladovanie je určite vhodné zvážiť kúpu špeciálnej chladničky na vínne fľaše. Určite neskladujte víno v mrazničke. Príliš nízka teplota môže viesť k vytlačeniu korku alebo iného uzáveru. Zároveň vplyvom mínusových teplôt sa tekutina vo fľaši rozpína a môže dôjsť k jej prasknutiu. Nie len, že potom budete musieť mrazničku prácne čistiť, no môžete sa aj poraniť.

Žiadne alebo minimálne svetlo je optimum

Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo má väčšina vín tmavé fľaše? Okrem ideálnej teploty totižto ovplyvňuje kvalitu tohto nápoja aj správne svetlo, teda žiadne svetlo. Slnečné žiarenie a predovšetkým ultrafialové lúče, sú spúšťačom nežiadúcich procesov vo fľaši. Víno môže zoxidovať a stratiť aromatické látky. Dokonca aj skladovanie fliaš na miestach s neónovým osvetlením vínu škodí. Takže aj napriek tomu, že nasvietené poličky vyzerajú veľmi esteticky, vyhnite sa im.

Optimálne je skladovať víno vo vínnej pivnici. Okrem toho, že tam nie je priveľa svetla, je tam aj nízka teplota a správna vlhkosť. V prípade, že si plánujte vybudovať vinnú pivnicu, určite budete potrebovať aj regály na víno. Zabezpečíte tým nie len správnu polohu skladovania, ale môžete vytvoriť útulné miesto na stretnutia s priateľmi.

Regál série RW61

Vodorovne alebo zvislo?

Jedným z kľúčových faktorov pri skladovaní vína je, ako sme už naznačili, správna poloha fľaše. Odborníci radia, že vínne fľaše by mali byť skladované vo vodorovnej polohe. Je to takto preto, by sa tekutina vo vnútri nepretržite dotýkala korku. Ten totižto chráni víno pred prístupom nežiadúceho vzduchu, ktorý môže negatívne ovplyvniť kvalitu vína.

Práve preto je vhodné pri skladovaní vína využiť regály špeciálne na to určené. Okrem toho, že zaručia priestorovo úsporné uskladnenie fliaš a ich správnu polohu, predstavujú aj mimoriadne estetický prvok. Na našom e-shope nájdete veľký výber rôznych druhov regálov. Zaujímavou voľbou môžu byť regály série RW61, ktoré viete navzájom kombinovať a vytvárať jedinečné regálové série.