Jar už klope na dvere. Pripravte sa s nami na záhradkársku sezónu

Apríl si od záhradkárov vyžaduje plné nasadenie.  Či už ste vášnivý záhradkár alebo pestovateľ – začiatočník, prípravu na záhradkársku sezónu netreba podceniť.

Príroda funguje v cykloch. Keď sa voľačo skončí, niečo nové sa opäť zrodí. Presne takto funguje aj naša záhradka. Či už máte svoju vysnívanú hriadku alebo sa chystáte vytvoriť si záhon na balkóne, poriadna príprava je základ.

Jarné upratovanie nie je len otrepané klišé

Aj keď mnohí považujú zaužívané slovné spojenie „jarné upratovanie“ za otrepané klišé, nie je to mu úplne tak. Pri úplne prvom kroku v príprave na jarnú sezónu sa poriadne zašpiníte. Či už budete pestovať na záhrade alebo si chcete založiť záhon na balkóne, musíte sa pripraviť na dôkladné upratovanie. Vašou základnou výbavou budú gumené rukavice a gumáky.

Ak máte záhradu, prvým krokom bude kontrola stavu po zime. Všetko, čo je staré, suché alebo zhnité musí ísť preč. Podobne je to aj v prípade balkóna. Akýmkoľvek starým črepníkom alebo rastlinám musíte dať zbohom. Zároveň mu doprajte aj poriadne vyčistenie.  Aby vás nezavalil odpad, môžete siahnuť po našich odpadových nádobách.

Pri týchto prvých krokoch či už na balkóne alebo v záhrade, nezabudnite ani na postupné plánovanie. To kde rastliny zasadíte by ste mali prispôsobiť ich potrebám, aby mali dostatok svetla, vlahy a priestoru.

Príprava pôdy na záhony

Jarná príprava pôdy sa môže ľahko premeniť na hotovú alchýmiu. Ak ste ju stihli prekypriť a pohnojiť už na jeseň, čaká vás omnoho menej práce. Okrem toho rozdielnu starostlivosť si vyžadujú taktiež záhony, ktoré boli počas zimy pokryté mulčom. Zároveň je tu aj otázka, či budete rýľovať. Všetko to závisí od toho aké rastliny budete vo svojej záhrade pestovať.

Ak ste pôdu na záhonoch nechali počas zimného obdobia pokrytú mulčom alebo praktizujete takzvané zelené hnojenie, pri ktorom ostávajú rastliny na políčkach celú zimu, čakajú vás len dva kroky. Prvým je zapracovanie tohto materiálu do pôdy, teda ak je dostatočne rozpadnutý. Väčšie rastliny, ktoré po zime na hriadkach ostali hoďte na kompost.

Ak boli vaše záhony počas zimy odkryté, tak pôdu dostatočne prekyprite motykou. Keď ste v jeseni vynechali hnojenie, dodajte jej aj potrebné živiny.

Pestovanie na balkóne

Budete pestovať na balóne alebo terase? Určite si aký priestor budete potrebovať. Zároveň ho prispôsobte potrebám rastlín, ktoré budete pestovať. Z okrasných rastlín sú veľmi vďačné napríklad pelargónie či verbena. Všetko to závisí len na vašej preferencii.

Čo určite nemôžete podceniť je výber záhonových boxov a črepníkov. Veľkosť záhonu a kvetináča vyberajte podľa toho koľko miesta budú rastliny potrebovať na svoj prospešný rast. Predsa len nechcete, aby im bolo „tesno“. Určite nezabudnite pozerať aj na to, že či má kvetináč drenážne otvory na odtekanie prebytočnej vody. U nás nájdete široký sortiment črepníkov, ako napríklad na pestovanie paradajok, vertikálne kvetináče na stenu alebo aj závesné. Tie sú ideálne nielen na pestovanie kvetou, ale aj byliniek. Veľmi praktickou voľbou môže byť napríklad aj drevený záhon z borovicového dreva. Na výber máme rôzne rozmery, preto určite nájdete ten ideálny pre vás. 

Ak sa už pustíte do výsadby, tak nepodceňte ani dostatočné zavlažovanie a pravidelné hnojenie. Pri zavlažovaní nájdete praktických pomocníkov aj v našom sortimente v sekcii Záhrada, zavlažovanie, starostlivosť. Nezabúdajte však, že všetko ma svoju mieru. No so správnou prípravou záhonu a poriadnou starostlivosťou viete mať okúzľujúcu záhradu aj na malom priestore.