Nabitý máj pre záhradkárov. Na čo nezabudnúť?

Počas mája je vysievanie a vysádzanie v plnom prúde. Priesady teplomilnej zeleniny ako paradajky či paprika, už môžeme vysadiť do záhrady. Zároveň sa môžeme zamerať aj na ovocné dreviny, ktoré v tomto období potrebujú dostatočnú vlahu a živiny. Na čo teda nezabudnúť? 

Predpestované priesady môžu ísť do záhrady

Teplé májové počasie je ideálne na sadzbu predpestovaných priesad paprík, rajčín, šalátových uhoriek či tekvíc priamo do záhrady. Ideálne je pre nich Ideálne je pre nich slnečné a teplé miesto na záhrade s dôkladne prekyprenou pôdou. Nepodceňujme ani správne rozostupy medzi rastlinami.

Ak plánujete pestovať zeleninu na balkóne skvelými pomocníkmi budú plastové a drevené kvetináče z našej ponuky. Napríklad kvetináč na pestovanie paradajok je dômyselným riešením pri pestovaní. Má plastovú konštrukciu, ktorá poskytuje rastline potrebnú oporu počas rastu. Zároveň ho viete doplniť o fóliovník, ktorý podporuje rýchlejší rast. Za zmienku stojí tiež kvetináč na pestovanie zemiakov. Vďaka dvojitému dnu jednoducho vytiahnete rastlinu a budete mať prístup k zemiakom.

Vysievame tekvice, hlúboviny aj kukuricu

Začiatkom mája sa môžete pustiť do vysievania tekvíc. Sadíme ich do hniezd po troch až štyroch semenách, maximálne 10 cm do hĺbky. Aj pri nich je dôležité dodržať správne rozostupy. Tie sa na základe odrôd líšia.

Zároveň je to ideálne obdobie na výsadbu kapusty, karfiolu, kelu a brokolice. Sadiť môžeme priamo na hriadku nariedko do riadkov. Pôdu pravidelne zavlažujeme, a to najmä počas teplých a suchých dní.

V máji sa môžete pustiť aj do vysievania kukurice. Jej pestovanie je jednoduché a vhodné aj pre začínajúcich záhradkárov. Potrebuje slnečné a teplé prostredie. Pôdu treba obohatiť o dostatok kompostu, aby mala dostatok živín. Kukuricu nevysievame do riadkov, ale do štvorca. V prípade výsevu do riadku by boli rastliny viac ohrozené silným vetrom.

V ovocnej záhrade nepodceňujeme zavlažovanie

V posledných rokoch sa v máji stretávame s vyššími teplotami a suchom. To nie je veľmi priaznivé pre ovocné dreviny, pretože v tomto období sa vyvíjajú plody, a preto je potrebný dostatok vlahy. Preto pribežne poskytnime všetkým plodiacim drevinám doplnkovú závlahu.

Môžeme sa pustiť aj do výsadby čučoriedok. Tým sa bude dariť v kyslom a vzdušnom substráte. Pestovať ich však môžeme nie len v záhrade, ale aj vo väčších kvetináčoch.

Zároveň nezabudnite ani na prihnojenie ovocných stromov  po dokvitnutí. Prísunu živín sa potešia aj maliny a černice. Okolo jahôd môžete rozložiť nástielku zo slamy. Ochránite ich takto pred plesňami.