Ako kompostovať efektívne? Na tieto veci by ste mali myslieť

Kompostovanie je efektívny spôsob, ako sa zbaviť zeleného odpadu, ktorý sa premení na užitočnú biomasu. Založenie kompostéra má veľké množstvo výhod. Na čo by ste však mali na začiatku myslieť?

Kompost v porovnaní s inými hnojivami, napríklad priemyselnými, obsahuje veľké množstvo výživných látok. Pôdu regeneruje a zlepšuje jej vlastnosti. Predstavuje vyvážené hnojivo, ktoré je bohaté na dusík, fosfor či kremík. Zároveň nadľahčuje ílovitú pôdu a v prípade piesčitej pôdy pomáha viazať vodu a živiny.

Polotieň je ideálny

Perfektné miesto na umiestnenie kompostéra je polotieň pod listnatými stromami. Bude tam chránený pred priamym slnkom od jari až do jesene, no cez zimu sa mu dostane dostatok svetla, aby v ňom mohli biologické procesy prebiehať aj počas chladných dní. Zároveň tieň je veľmi priaznivý aj pre dážďovky a iné mikroorganizmy.

Pri výbere miesta myslite aj na to, aby ste mali dobrú prístupnosť ku kompostovisku. Počítajte s tým, že potrebujete priestor, aby ste sa k nemu bezproblémovo dostali aj s plne naloženým fúrikom.

Drevený alebo plastový kompostér?

Momentálny trh ponúka široký výber kompostérov. Aj v našej ponuke si môžete vybrať z rôznych veľkostí či materiálov. Novinkou je napríklad aj mini podzemný kompostér COMBIOSOIL, ktorý umožňuje rýchly rozklad organickej hmoty a získanie prírodného hnojiva. Jednoduchý a efektívny spôsob, ako sa zbaviť trávy, lístia alebo konárov.

Ak chcete, aby bol proces kompostovania, čo najrýchlejší, zvoľte si plastový kompostér. Udržuje vyššiu teplotu a stabilnú vlhkosť. Pokiaľ chcete ísť do prírodných materiálov, jasnou voľbou je niektorí z našich drevených kompostérov. Ľahko a rýchlo ho zložíte. Kvalitné borovicové dosky, z ktorých je vyrobený, zabezpečia jeho stabilitu. Navyše sú ošetrené pomocou tlakovej impregnácie, čo ich účinne ochráni pred hnilobou a škodcami.

Čo patrí na kompost a čo naopak nie?

Jednou z výhod kompostovania je, že vďaka nemu zredukujete množstvo vyhadzovaného odpadu. Môžu doň ísť odpady z väčšiny ovocia a zeleniny, kávové a čajové zvyšky či popol z kozuba. Ak máte záhradu, do kompostéra pravdaže poputuje aj pokosená tráva, konáriky a lístie.

Vyhnite sa však materiálom, ktoré nie sú biologicky rozložiteľné, predovšetkým plast, sklo, kovy. Tiež si dajte pozor na rastliny, ktoré sú napadnuté nejakou chorobou alebo škodcom, šupky z tropického ovocia a popol z uhlia.