Zabezpečte si bohatú úrodu. Začnite s prípravou sadeníc

Chcete tento rok zbierať bohatú úrodu zeleniny a ovocia? Začnite s prípravami už teraz. Aj keď ešte nie je dostatočne teplo na sadenie v záhrade, je správny čas na prípravu sadeníc. Vďaka predpestovaniu budú vaše rastlinky pevnejšie a odolnejšie. Navyše získate náskok a úrodu budete môcť zberať aj o niekoľko týždňov skôr.

Aké rastliny je vhodné začať pestovať a kedy?

Termín výsevu semien netreba príliš uponáhľať. Naplánujte si ho podľa plánovaného času výsadby do pôdy, ktorý je uvedený na obale semienok. Pravdaže je dobré počítať aj s pár dňovou rezervou pre prípad nepriaznivého počasia.

V prvom rade sa zamerajte na náročnejšie rastliny, ktoré potrebujú viac tepla a majú dlhšie vegetačné obdobie. Koniec zimy a skorá jar predstavuje skvelé obdobie na výsadbu semienok papriky a paradajok. Marec je vhodným časom na predpestovanie priesad rôznych druhov hlávkového šalátu a kalerábu, kapustovej zeleniny, ako je napríklad karfiol, brokolica, hlávkový šalát a kapusta.

Apríl je pre zmenu vhodný na výsadbu obľúbených byliniek bazalky a šalvie, ale aj pažítky, kôpra a uhoriek. V máji sa môžete pustiť do prípravy priesad rastlín, ktoré sú určené na neskorší zber.

 

Nepodceňte prípravu

Aj keď predpestovanie sadeníc znie veľmi jednoducho, netreba podceniť prípravu. Vopred si určite kam priesady umiestnite a podľa toho voľte veľkosť kvetináčov. Skvelou voľbou na pestovanie priesad sú aj pareniská s vekom, ktoré udržia vhodnú teplotu a vlhkosť. Predtým než sa pustíte do samotného sadenia kvetináče a pareniská vydezinfikujte. Poriadnym vyčistením zabránite prenosu patogénov a vyhnete sa následným možným nepríjemnostiam.

Pri výbere substrátu preverte či spĺňa potreby rastlín, ktoré sa chystáte pestovať. Vhodné je siahnuť po takom, ktorý má neutrálne pH, keďže ho budete môcť využiť pri výsadbe väčšiny rastlín. Mal by dobre udržiavať vlhkosť a tiež by mal obsahovať aj piesok pre lepšiu drenáž. Vďaka tomu zabránite hnilobe, keďže prebytočná voda bude môcť odtekať a vyparovať sa.

Semienka zasypte tenkou vrstvou substrátu. Črepníky umiestnite na teplé miesto s dostatkom svetla. Priesady sú pomerne náročné na svetlo, preto je vhodné ich umiestniť blízko okna, ideálne na južnú stranu. Pozor, pretože aj veľa svetla vie poškodiť. Prisilné slnečné žiarenie môže krehké sadeničky spáliť.

Zálievka priesad si tiež zaslúži istú dávku pozornosti. Vodu pridávajte len, keď je to potrebné. Dobrým pomocníkom môže byť rozprašovač alebo krhla s malým otvorom. Keď rastlinky vyklíčia a objavia sa u nich aspoň dva tzv. pravé listy, môžete ich pikírovať – presádzať do samostatných kvetináčov.

mceclip0-13

Vytvorte si plán výsadby

Vytvorenie plánu výsadby vám zjednoduší prácu a orientáciu v záhrade. Zároveň si budete vedieť rozplánovať sadenie priesad, aby ste pestovateľskú sezónu využili naplno.  Zohľadnite pri tom najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvňujú rast rastlín, a to typ pôdy, poveternostné podmienky a svetlo, orientácia na svetové strany.

Aj keď počasie ovplyvniť nemôžeme, môžeme naším rastlinám ulahodiť tak, že im doprajeme to, čo potrebujú. Slnečné miesta obľubujú najmä paradajky, paprika, fazuľa, zemiaky či cibuľa. Polotieň naopak ocení špenát, hrášok, kaleráb, šalát či brokolica. V tieni sa bude dobre dariť napríklad chrenu.