Ako na starostlivosť o drevené výrobky?

Drevo je jedinečný prírodný materiál, ktorý má široké spektrum využitia. Skvelo doplní akýkoľvek interiér alebo exteriér a dodá mu hrejivú atmosféru. Zároveň pri správnej starostlivosti vydrž aj niekoľko desaťročí. Preto vám prinášame niekoľko tipov, vďaka ktorým si udrží váš drevený nábytok svoje čaro ešte dlhé roky.  

Nábytok do interiéru

V interiéri si drevo nevyžaduje prehnane špeciálnu starostlivosť. Pravdaže aj tu by ste sa mali držať niekoľkých zásad. Nehľadiac na povrchovú úpravu vašich drevených výrobkov je vhodné vyhnúť sa agresívnym čistiacim prostriedkom Siahnite skôr po prírodných alternatívach, aj keď v mnohých prípadoch úplne postačí navlhčená handrička.

Dávajte aj pozor na prudké zmeny teploty. Tie drevenému nábytku nerobia dobre. Pri dlhodobom pôsobení slnečných lúčov môže zmeniť svoju štruktúru a farbu. Nepotrebuje teplotu vyššiu ako 20 stupňov Celzia, no toto kritériu je ťažké dodržať. Časté vetranie však pomôže a zároveň prospeje aj vám. Pozor aj na vlhkosť. Ideálne je ju držať medzi 40 až 60 percentami.

Aby drevený nábytok a výrobky vydržali dlhšie, je vhodné ich ošetriť olejom alebo iným produktom na údržbu dreva. Okrem toho, že zvýši odolnosť dreva, tak aj zvýrazní jeho štruktúru. Najpoužívanejším je ľanový olej, ktorý má nízku viskozitu a dokáže vsiaknuť hlboko do dreva.

Nábytok do záhrady

Drevený nábytok a produkty sú v exteriéri vystavovaný rôznym poveternostným podmienkam. Práve, preto si vyžaduje ich starostlivosť omnoho väčšiu pozornosť. Ešte pred samotným používaním by sme mali produkty ošetriť olejom alebo lazúrov. To ho ochráni nie len pred výkyvmi počasia, ale aj pred plesňami či škodcami.

Aj napriek tomu, že záhradný nábytok má patričnú povrchovú úpravu, je vhodnejšie ho umiestňovať na zastrešené plochy, ako napríklad terasa. Tam nebude zbytočne vystavovaný priamemu slnku alebo dažďu. Vďaka tomu bude jeho životnosť omnoho väčšia.